Det Japanska köket- en klass för sig!

Många tror att det enda som Japanerna äter är sushi och sashimi dagarna i ända men det är lång ifrån sanningen. Visst, det är mycket sushi och fisk i det Japanska köket men det är i många olika variationer. Vi tänkte att vi skulle presentera lite av de vanligaste maträtterna i den Japanska matkulturen:

  1. Mycket av de basingredienser som finns i den japanska matlagningen är hämtade från Kina, exempelvis soja, miso, ris och te. Närheten till havet gör att de för de mesta har fisk eller skaldjur med i matlagningen.
  2. Vanliga smaksättningar i den Japanska matlagningen är soja, färsk ingefära och wasabi. Japanerna vill ha färska ingredienser i sin matlagning och väljer därför sina grönsaker efter säsong.
  3. Nästan alla matlagning i Japan har ris och fisk som bas och sedan massa smårätter runt om, gärna balanserade efter de olika smakerna vi har som sött, surt, beskt, salt.
  4. Tempura- Är grönsaker, fisk, skaldjur, kyckling som doppas i en frityrsmet och sedan friteras i sesamolja. En mycket god och välsmakande rätt.
  5. Katsudon- är en mycket uppskattad rätt, det är panerad och friterat kött, kyckling eller fisk som läggs på en bädd med ångkokt ris.
  6. Teriyaki- Är kött och grönsaker som steks i en söt sojasås, denna rätt finns ofta på Japanska restauranger världen över och är nästan lika självklar som sushi.
  7. Yakinuku- Är marinerat kött som grillas, ofta på spett och serveras med ris eller nudlar.
  8. Shabu-shabu- Denna helt fantastiska rätt tillagas vid bordet man sitter vid. Förberetta och strimlade grönsaker, tunt skuret kött och räkor eller bläckfisk doppas i en gryta med fond som står på en platta mitt på bordet. Ett mycket trevligt sätta att umgås och inmundiga sin middag på, dessutom så sitter man länge och äter.
  9. Sushi och sachimi- Är väl typ de maträtterna som förknippas starkast med Japan, med skillnaden att i Japan så finns de i så mycket mer former och varianter än vad vi exempelvis har här hemma i Sverige där lax, räka och tonfisk är det vanligaste sorterna. Våga prova lite nytt om du besöker Japan, det kommer att vara värt det.
  10. Misosoppa- En mycket enkel och prisvärd rätt som finns i princip överallt. Den består av miso (bönpasta), dashi (buljong) och lite av varje av säsongen råvaror men för de allra mesta så innehåller den i alla fall fisk och grönsaker. Denna rätt värmer gott en kylig dag.

I det Japanska köket så används även mycket svamp efter säsong såklart, rötter av olika slag exempelvis rättika och lotusrot. Det är också mycket vanligt med alger i alla dess former och de serveras också ofta som snack vid borden. Det är också väldigt vanligt med tofu och sojabönor och mycket av smakgrunderna i maten kommer från olika fonder eller marinader. Det japanska köket kan sammanfattas med färska ingredienser, mycket ris och fisk, mycket smårätter och mycket soppor. I Japan äter de dessutom ris till frukost.