Traditionell japansk underhållare – Geisha

En Geisha är en traditionell japansk underhållare, de är inte prostituerade som många tycks tro utan de dansar, sjunger och läser poesi. Att vara Geisha är högt rankat i Japan och geishorna har en fem årig utbildning bakom sig. Geishakulturen blev erkänd i slutet på 1500-talet och till en början så var också prostitution med i bilden. Men snart kom lagar som förbjöd att geishorna fick prostituera sig och med denna lag tillkom att geishan skulle knyta sin kimono på ryggen i stället för framtill på magen, på så sätt så blev det svårare att knäppa upp kimonon. En geishas smink och hår blev också under, 1800-talet, enklare, fokus skulle istället vara på geishans konstformer istället för deras kroppsliga utseende. Under den här tiden så blev geishan väldigt högt aktad i det Japanska samhället men trots det så var de mycket utsatta. Geishorna fick exempelvis inte gifta sig utan fick ägna hela sitt liv till det yrke och konstform som geishalivet innebar. Dessutom så såldes unga flickor till tehus där deras oskuld sedan auktionerades till rika män som betalade mycket pengar för detta. Detta är i dag strängt förbjudet enligt lag, likt som all prostitution.

Men Geisha kulturen lever kvar än i dag i alla högsta grad, främst i staden Kyoto men det finns också geishor i Tokyo men generellt är geishorna äldre där. En geisha lärling kallas för Maiko vilket betyder dansbarn. Det är maikos som kännetecknas med den typiska vitmålade geishasminkningen, fullärda geishor har sällan vitsminkade ansikten annat än vid mycket speciella högtider, de bär endast enklare smink och håruppsättningar. En maiko får till en början hjälp av sin storasyster, sin läromästare, med att sminka sig men sedan får hon klara det på egen hand. Sminkningen är en procedur som tar flera timmar och den görs alltid innan den traditionella klädseln tas på, detta för att inte riskera att få smink på kläderna.

Fortfarande så lever de moderna geishorna i så kallade Okiya som är en bostad som delas av flera geishor, de äldre geishorna har dock i regel en egen lägenhet eller ett litet hus. Geishornas Okiya finns i speciella stadsdelar som kallas för Hanamachi, vilket betyder blomsterstäder. Yrket är i dag mycket respekterat i det japanska samhället och valet att bli en Geisha är alltid ens eget och ingen individ får säljas in i yrket.

Vill du prova på att bli sminkad och klädd som en Geisha så kan du åka till Kyoto där du kan få en Maiko Henshin i en studio, henshin är det japanska ordet för förvandling och maiko är ju ordet för Geishaläring. I dessa studios så blir du helt förvandlad till en traditionellt sminkad geisha med vitt smink, håruppsättning och så klart uppklädd i den traditionella kimonon. Ett roligt sätt att få en inblick i den Japanska Geisha kulturen, något som vi verkligen rekommenderar att du provar på om du någon gång besöker Kyoto. Väldigt roligt att se sig själv som en Geisha och kul att få gå igenom processen som maikos gör i princip varje dag.