Traditionen Sumobrottning

Sumobrottning är en Japansk kampsport som tros funnits i mer än 2000 år. För att bli lärling och utbilda sig till sumobrottare så måste du vara yngre än 23 år, minst 1.73 lång och väga minst 75 kilo. Sportens regler är mycket enkla, det gäller att få motståndaren ut ur ringen eller att denne ska nudda marken med någon annan kroppsdel förutom fotsulorna. Utövarna av sporten är i regel mycket tunga och de väger ofta mellan 110-160 kilo, man kan tro att ju större en sumobrottare är desto större fördel har de, men det är inte riktigt sant. För att vara en bra sumobrottare så gäller det att vara smidig och explosiv och är man för tung så kan man tappa just på dessa områden. Det gäller ju såklart också att hitta en riktigt bra teknik som fäller motståndarna.

Inför varje match så utför motståndarna flera ritualer innan matchen börjar. Tävlingskläderna består av ett sidenband som roteras flera gånger runt bålen. Håret är inoljat och uppsatt i en traditionell knut. När sumobrottarens karriär är över så klipp håret av i en speciell ceremoni.

Inom sumobrottningen så finns över 80 olika tekniker som deltagarna kan använda sig av för att besegra sin motståndare. Men alla dess baserar sig på fyra stycken gruntekniker:

 • Lyfttekniken (yorikiri), då man tar tag i motståndarens bälte och lyfter ur denna ur ringen.
 • Tryck- och knufftekniken (oshidashi), då man försöker knuffa sin motståndare ur ringen eller ner i backen.
 • Stöttekniken (oshi-zumo), då man slår på motståndaren med handflatorna för att försöka knocka denne eller få denne ur balans.
 • Kasttekniker (nage-zumo), då man med eller utan grepp på bältet kastar motståndaren ner i ringen. ”” De fyra titelnivåerna har följande namn:
 • Sporten utövas varannan månad i speciella turneringar som pågår under 15 dagar, varje deltagare går en match om dagen och för att behålla sin rankning eller klättra högre upp i rank så måste motståndarna vinna minst 8 matcher eller mer. De lägre rankade går en match varannan dag.
 • Komusubi – Fjärde högsta ranking
 • Sekiwake – Tredje högsta ranking
 • Ozeki – Näst högsta ranking
 • Yokozuna – Högsta ranking, “stormästare”Men skulle en Komusubi vinna mindre än 8 matcher så kan denne åka ner till maegashira, även de högre rankade kan åka ner medan de lägre rankade kan klättra längre upp i titelnivåerna om de vinner många matcher. Sumobrottningen är en av Japans allra äldsta sporter och en sumobrottare har en hög rang i det japanska samhället. Det finns också sumobrottning för kvinnor men endast på en amatörnivå.
 • Det pågår viss gamling i form av betting inom sumobrottningen vilket är väldigt kontroversiellt i Japan och orsakade en stor skandal när det avslöjades. I Japan är det är helt förbjudet med spel som casinoverksamheter och liknande. Endast spel på hästar och viss motorsport är tillåtet. Men trots detta så pågår flera illegala spelverksamheter ofta ledd av den japanska maffian yacuza.
 • Under dessa så finns maegashira-titeln, där de lägre rankade brottarna håller till”